Accommodaties:  Appartementen Evenementen:  Excursies uitstapjes Omgeving:  Klenovica 
 Hotels Pension.  Weer & Klimaat  Bribir 
Campings.   Route    Links
 
                                                                 Contact:    <<   

              Dobrodošli u Novi-Vinodolski. (nieuw-Wijndal).          Beeldmerk Bleu-flag

 

In het centrale deel van de Noord Kroatische kuststrook (Kvarner) is aan de Rivičra van Vinodolski uit de oude Frankopanenvesting genaamd "Nomgrad" het toeristenstadje Novi-Vinodolski ontstaan.
In de geschiedenis, zowel politiek als cultureel het middelpunt van het vorstendom van Vinodolski , ("Vinodol"-"Val-lis  Vinearia" en de wet van Vinodol uit 1288).
Dankzij de altijd groene vegetatie, het milde middellandse zee klimaat de schone zee en lucht behoort Novi sinds 1878 net als Opatija tot een toeristisch oord. De stad is een echte toeristische trekpleister, met een bijzonder panorama.
De ziel van Novi-Vinodolski ligt tussen het culturele erfgoed, en wel de muren van de Romeinse vesting "Lopsica", de overblijfselen van het Klooster "Paulin-Mönche" en de Burcht der Frankopanen met toren. Ook de Dom, de kerk der Heilige Drievoudigheid de Heilige Marins, op het gelijknamige eilandje, het huis van de gebroeders Mazuranić(schrijversfamilie) met leeszaal en boekenwinkel uit 1845. Een museum en galerij, en de oude stadskern, alsmede de oude gebruiken en gastvrijheid van de bevolking die uit zo'n 4000 mensen bestaat.

Maar zeker ook de heldere zee met een omgeving zonder industriële vervuiling, en de frisse berglucht uit de hooggelegen bossen in het achterland geven Novi-Vinodolski ecologisch voordeel in de ontwikkeling van het toerisme .
Novi bied u zo'n 12000 bedden in moderne maar ook klassieke hotels als o.a Hotel Lisanj 1894,  ► Appartementen, Pensions, Campings, bungalows, etc....
Ideaal voor watersport, duiksport, of lekker een wandeling  in ,t oude centrum door de smalle straatjes, en   de promenade in het centrum met zijn vele terrasjes en winkeltjes waar het goed toeven is.

De stranden zijn afwisselend kiezel, beton en zand, de zee is kraakhelder wat uitnodigt voor een verkoelende duik. (zie foto's van Domagoj)
Novi-Vinodolski is gebouwd tegen een berghelling zodat u vanuit de Novi op veel plaatsen een schitterend uitzicht heeft over zee en het eiland Krk .
Zoals de naam Novi-Vinodolski (Nieuw-Wijndal) doet beamen is de houtindustrie en het toerisme op dit moment de belangrijkste bron van inkomsten, er zijn nog wel enkele kleine wijngaarden, maar sinds de tweede helft van de 20e eeuw waren die bijna allemaal verdwenen. 
Op dit moment is men bezig om de wijnbouw weer geheel in ere te herstellen en zijn er weer enkele grote wijngaarden te vinden in het wijndal (Vinodol) achter Novi.
Zie Konoba "Studec" bij Excursies/uitstapjes.
Ook wordt er in Augustus weer het oogstfeest gevierd waarbij onder de vrouwelijke druiven pluksters de mooiste en vlijtigste word gekroond tot de “Roos van het wijndal”,                        Zie: "Ružica Vinodola".
Tevens wordt in Novi-Vinodolski het "Internationale Zomer Carnaval" georganiseerd, inclusief optocht, zeker de moeite waard om eens te beleven!
Ook Mountainbiking is hier populair, zowel wedstrijden in Novi als toeristische routes die in het achterland zijn uitgezet ( ca 300km).
Zie voor de verschillende routes:  www.tz-novi-vinodolski.hr

Foto Galerij   ►Galerija slika     

Vinodolskog zakona iz 1288. godine

"1288" Ulomak iz Vinodolskog Zakonika.

De wet van Novi-Vinodolski.  

 

Kaart Novi / Plan Grada. Afbeelding voor kaart met lokaties appartementen. Met locaties appartementen, bank/pin en wissel kantoor etc......

 

 

Copyright by Franco van Heertum © 2001-2023 

design by:   Powered by:   Argeweb